
Ieder jaar worden de kinderalimentatie en partneralimentatie aangepast met een percentage (ook wel indexering van de alimentatie genoemd). De aanpassing geldt voor zowel de kinderalimentatie als de partneralimentatie. Het maakt daarbij niet uit of de alimentatie door de rechtbank is vastgelegd of in onderling overleg is overeengekomen. Dit jaar is het indexeringspercentage voor 2018 vastgesteld op 1,5% en gaat per 1 januari in.
Waarom wordt het alimentatiebedrag geïndexeerd?
In beginsel worden jouw vaste lasten (woonlasten, zorgkosten etc.) ieder jaar duurder waardoor jouw loon gewoonlijk jaarlijks stijgt. Om deze reden worden ook de hoogte van de kinderalimentatie en de partneralimentatie ieder jaar verhoogd. De alimentatie stijgt dus mee met de stijging van het loon.
Wordt het alimentatiebedrag automatisch geïndexeerd?
Van belang is om te weten dat de indexering niet automatisch gaat en je er ook geen bericht over ontvangt. Het is zowel aan de persoon die de alimentatie moet betalen (de alimentatieplichtige) als aan de persoon die de alimentatie ontvangt (de alimentatiegerechtigde) om dit goed in de gaten te houden.
Hoe bereken je de indexatie?
De website van het LBIO https://www.lbio.nl/indexering-alimentatie/ biedt een handige rekentool waardoor je de geïndexeerde alimentatie vrij eenvoudig kunt uitrekenen.
De betaling van de indexering blijft uit wat nu?
Omdat veel mensen niet op de hoogte zijn van de wettelijke indexering merk ik in mijn praktijk dat de alimentatieplichtige de indexering van de alimentatie niet altijd betaalt. In deze gevallen is het raadzaam om de alimentatieplichtige te vragen of hij/zij de indexering alsnog voldoet. Mocht de alimentatieplichtige dit nalaten dan kan de alimentatiegerechtigde, het te weinig betaalde, tot vijf jaar terugvorderen.
Soms kan het zijn dat de alimentatieplichtige de alimentatie niet meer kan voldoen. In deze gevallen kan worden bekeken of er omstandigheden zijn waardoor de hoogte van de alimentatie gewijzigd kan worden. Meer hierover in één van onze volgende blogs.
Wij hebben ruime ervaring op het gebied van de kinderalimentatie en de partneralimentatie. Wilt u meer informatie over dit onderwerp of een vrijblijvende en gratis afspraak maken met één van onze advocaten neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag!