
Bij het beëindigen van een relatie c.q. ontbinden van een huwelijk komt veel om de hoek kijken. Zo moeten jullie de spullen die jullie samen hebben verdelen, als er een gezamenlijke woning is moet er worden beslist wat daar mee gaat gebeuren en mochten jullie samen ook kinderen hebben dan zijn er ook zaken omtrent de kinderen die je moet regelen.
In deze blog ga ik jullie meenemen waar je aan moet denken als je kinderen hebt en als ouders uit elkaar gaat.
De melding aan de kinderen
Op het moment dat jullie hebben besloten om als liefdespartners niet meer verder te gaan dan komt er een moment dat jullie dit aan de kinderen moeten gaan vertellen. Logischerwijs zien veel ouders hier tegenop. Immers, het is geen makkelijk gesprek.
Als familierecht advocaat raad ik aan om de melding dat jullie uit elkaar gaan pas te vertellen tot er een datum bekend is waarop één van jullie uit de woning vertrekt. Het is raadzaam om een paar weken voor één van de ouders uit de woning vertrekt de “scheidings” melding aan het kind te maken. Het heeft daarnaast de voorkeur om het gesprek te voeren op een rustige plek. Ga het gesprek samen als ouders met je kind aan. Een kind ziet het dan als een boodschap van jullie samen als ouders en dat is prettig voor een kind. Ook geef je op deze manier als ouders een signaal naar de kinderen uit dat jullie samen ouders blijven en samen voor de kinderen blijven zorgen. Geef tijdens het gesprek duidelijk aan dat jullie uit elkaar gaan en niet meer in één huis willen wonen. Hoe jonger een kind is hoe minder informatie je hoeft te geven, houdt het gesprek dus kort en simpel.
Afspraken over de zorg voor de kinderen
Naast de melding aan de kinderen is het ook belangrijk dat jullie als ouders afspreken bij wie de kinderen worden ingeschreven en bedenken hoe jullie de zorg rondom de kinderen gaan verdelen. Komt er een regeling waarbij de kinderen dezelfde tijd bij de ene als bij de andere zijn of komt er een regeling die aansluit met hoe jullie de zorg ten tijde van jullie relatie uitvoerde? Of kies je voor een omgangsregeling waarbij het kind om het weekend en een door de weekse dag bij jou is en de andere dagen bij de andere ouder? En hoe zit het met de verdeling van de vakantiedagen, overleg je dat keer op keer, of maak je al een precieze verdeling zodat je altijd weet waar je aan toe bent.
Bij een intake gesprek krijg ik vaak de vraag “wat is de beste omgangsregeling voor mijn kind”? Dat is een hele goede vraag en eigenlijk ben jij, samen met de andere ouder de enige die die vraag kunnen beantwoorden. Er is namelijk geen “beste omgangsregeling”. Zolang jullie rekening houden met de behoefte van jullie kind en zolang jullie altijd in jullie achterhoofd houden dat jullie kind het recht heeft op jullie alle twee te zien, kun je veel kanten op met een omgangsregeling.
Hieronder een kleine leidraad per leeftijdscategorie:
Het kind zit in de leeftijd van nul tot twee jaar
Voor hele jonge kinderen is een omgangsregeling vaak verwarrend waarbij vaak wordt aangeraden om er voor zorg te dragen dat het kind niet te lang zonder de ouder hoeft te zijn, in die zin worden in deze leeftijdscategorie aldus korte frequente contactmomenten in de week aangeraden.
Het kind zit in de leeftijd van twee tot zes jaar
Belangrijk is dat je weet dat een kind in deze leeftijdscategorie het tijdsbesef nog niet voldoende heeft ontwikkeld. Ook in deze leeftijdscategorie wordt aangeraden om een omgangsregeling af te spreken waarbij een kind de ene en de andere ouder in de zelfde week ziet. Hoe ouder een kind wordt, hoe beter het kind een langer bezoek “aan kan”.
Het kind zit in de leeftijd van zes tot 18 jaar
Bij deze leeftijdsfase kan het kind een paar dagen achter elkaar zonder de andere ouder zijn. Voor het ene kind is het fijn om na een paar dagen te wisselen, andere kinderen ervaren juist meer rust met een week op week af regeling, waarbij de wisselmomenten beperkt zijn.
Gezag
Indien jullie het gezamenlijke gezag samen hebben over de kinderen dan is het belangrijk om te weten dat jullie, ook al zijn jullie uit elkaar, samen de belangrijke beslissingen in het leven van het kind moeten maken. Jullie beslissen dus samen naar welke school jullie kind gaat, of jullie kind een bepaald sport gaat uitoefenen of een medische behandeling krijgt etc. Ook kan de gezaghebbende ouder waar het kind bij staat ingeschreven niet zonder toestemming van de andere ouder verhuizen.
Alimentatie
Als je uit elkaar gaat dan dienen jullie ook afspraken te maken over de kosten van de verzorging en de opvoeding van jullie. Je kunt de hoogte van de alimentatie laten berekenen door familierecht advocaat. Er wordt dan onder andere gekeken naar wat jullie samen verdiende op het moment van uit elkaar gaan, waarna de behoefte (de kosten van een kind) wordt berekend. Daarnaast wordt er gekeken welke “draagkracht” jullie hebben om in de kosten van de kinderen te voorzien. Jullie kunnen daarnaast ook afspreken om gezamenlijk of apart voor de kinderen te sparen. Welk bedrag iemand aan kinderalimentatie dient te betalen valt niet uit de losse pols te zeggen, dit is met andere woorden bij iedereen anders.
Ouderschapsplan
Naast de contactregeling en de alimentatie zijn er nog tal van andere punten die je met elkaar omtrent de kinderen kan regelen. Denk bijvoorbeeld over de ouderavonden, ga je daar samen heen of wissel je dit af? Hoe gaan jullie om met eventuele nieuwe relaties, wie gaat er met de kinderen naar de kapper? Hoe informeer je elkaar als er iets gebeurd, hoe ga je om met een ziek kind etc. Als deze afspraken kun je laten vastleggen in een ouderschapsplan.
Regel je het zelf of ga je naar een advocaat
Indien jullie samen in staat zijn om tot afspraken te komen dan kun je uiteraard zelf de afspraken op papier zetten. In de praktijk zie ik vaak dat indien uiteengaande ouders zelf een ouderschapsplan opstellen, bepaalde zinnen “vaag” geformuleerd zijn waarbij er later een discussie kan ontstaan.
Ik adviseer dus altijd om je te laten bijstaan door een professional. Voorgaande wil niet zeggen dat je dan als ouders lijnrecht tegenover elkaar staat. Je kunt ook gezamenlijk naar een advocaat toe gaan waarin je vraagt om de alimentatie op een juiste manier te berekenen en de afspraken die jullie maken op een juiste manier verwoorden in een ouderschapsplan, dit om latere discussies te voorkomen.
Wat als het niet luk om samen tot afspraken te komen
Mocht het niet lukken om samen tot afspraken te komen dan is het uiteraard slim om zelfstandig contact op te nemen met een familierecht advocaat. De advocaat kan jou in deze kwestie bijstaan. De advocaat zal altijd proberen om alsnog in onderling overleg tot een oplossing te komen. Indien dat niet lukt dan kan de weg naar de rechter bewandeld kunnen worden.
Slot
Mocht je uit elkaar gaan en zie je door de bomen het bos niet meer. Wil je een advies over wat je moet regelen? Neem dan gerust contact met ons op.