Hoe vertel ik dat ik wil scheiden?

Rianne was vandaag bij mij op kantoor voor een kennismakingsgesprek. Rianne vertelde mij dat zij inmiddels al 12 jaar samen is met Jack. Rianne en Jack zijn samen de ouders van de drie jaar oude Myrthe. Volgens Rianne loopt de relatie tussen haar en Jack al een tijd niet meer goed. Rianne vertelde mij dat Rianne en Jack door de jaren heen uit elkaar zijn gegroeid. Waar Rianne er vooral veel voor Myrthe is, is Jack vooral veel met zijn werk en vrienden bezig. De houding die Jack in de relatie heeft aangenomen en het feit dat Rianne zich hierdoor in de relatie vooral heel erg alleen voelt zorgen voor veel spanningen. Alhoewel Rianne voor Myrthe het liefste had gezien dat Rianne en Jack “voor altijd” als liefdespartners bij elkaar waren gebleven heeft Rianne de “dappere” stap genomen om de relatie voor definitief te verbreken. De daadwerkelijke scheidingsmelding vindt Rianne echter wel heel erg moeilijk. Rianne wil Jack niet kwetsen in zijn gevoel en zij wil ook voorkomen dat Jack recht tegenover haar komt te staan in de afspraken die gemaakt zullen moeten worden.  Rianne heeft mij gevraagd om tips op welke manier zij de pijnlijke melding het beste kan doen. De tips die ik aan Rianne heb gegeven deel ik graag met jullie in deze blog.

Doe de scheidingsmelding in persoon

Het kan zijn dat je, net als Rianne, al een langere tijd niet gelukkig meer bent in jouw relatie/huwelijk. Je merkt dat jullie een ander leven hebben, uit elkaar zijn gegroeid en dat de chemie tussen jullie weg is. Alhoewel je de hoop hebt gehad dat de situatie zou veranderen en verbeteren raak je enkel verder van elkaar verwijderd. Na veel wikken en wegen heb je besloten dat je niet meer veder wilt gaan. De daadwerkelijke boodschap om niet meer verder te willen met een ander is een super moeilijke boodschap. Dit geldt wellicht helemaal als de ander “de boodschap” niet ziet aankomen en wellicht wel emotioneel zal worden. Het kan zijn dat je het lastig vindt om met de emotie van een ander om te gaan waardoor het voor jou makkelijker is om de melding per app, mail of brief te doen. Doe dit niet!  Hoe “bang” je wellicht bent voor de reactie van de ander geef ik jou mee dat het belangrijk is om de melding dat je niet meer verder wilt in persoon te doen.

Goede voorbereiding

Bereid je voordat je de melding doet goed voor om wat je precies tegen de ander wilt zeggen. Kies daarnaast voor een rustige plek waar jij in gesprek kunt gaan met jouw partner. Hebben jullie, net zoals Rianne en Jack een kind, zorg er dan voor dat jullie kind op het moment van de melding niet bij jullie is. Doe de melding ook niet vlak voor het slapen gaan. Jouw partner zal wellicht emotioneel zijn van de boodschap en wenst wellicht zijn/haar hart te luchten bij familie of vrienden, voorgaande is uiteraard lastiger als iedereen al ligt te slapen. Daarnaast is het ook belangrijk dat je op de agenda van jouw partner let. Het is voor hem/haar uiteraard niet prettig als hij /zij na de scheidingsmelding direct door moet naar werk of een andere verplichting.

Maak geen verwijten en wees duidelijk

Probeer de melding te maken vanuit jouw gevoel. Ga vooral niet in de verwijtende sfeer. Je kunt je voorstellen dat een boodschap bij de ander minder aanvallend over komt indien je vanuit jouw gevoel iets over brengt in de woorden “ik heb ervaren dat……” in plaats van “jij hebt dit gedaan dus…of jij bent zo dus….”. Verder is het ook belangrijk om duidelijk tegen de ander te zijn, waarbij ik aanraad om het slechte nieuws meteen te vertellen en er dus niet om heen te draaien. Het kan voorkomen dat je uit medelijden met de ander de boodschap verzacht waardoor er bij de ander wellicht nog de hoop bestaat dat het nog goed komt. Geef de ander ook uitleg waarom je tot jouw besluit bent gekomen. Wat is er volgens jou misgegaan en belicht ook de punten die je zelf niet goed hebt gedaan in de relatie en wees in de reden van jouw scheidingsmelding ook eerlijk naar jouw partner.

Ruimte geven en geduldig zijn

Voortbordurend hierop, geef ik je mee dat het belangrijk is om de ander na de melding de ruimte en de rust te geven om de melding te verwerken. Waar ik in deze blog mee begon is dat jij waarschijnlijk “na veel wikken en wegen” het besluit om uit elkaar te gaan hebt genomen. Voorgaande houdt in dat jij veel verder bent in het verwerkingsproces. Daarentegen kan de melding om uit elkaar te gaan voor jouw partner vrij onverwachts komen. Jouw partner kan emotioneel worden van jouw besluit en verdient de ruimte om deze klap en zijn of haar emoties te verwerken. Gun de ander de ruimte en de tijd daartoe. Waak ervoor dat je niet in gaat op verwijten die jouw partner in zijn/haar emotie aan jouw adres maakt en ga ook geen inhoudelijke discussies aan. Uiteraard kun je de ander wel erkennen in zijn/haar verdriet en de pijn die jouw keuze met zich meebrengt.

Je gaat zo snel zoals de langzaamste gaat

Indien jullie uit elkaar gaan dat heeft dat tot gevolg dat er ook afspraken gemaakt moeten worden over de kinderen, de woning, inboedelgoederen etc. Op het moment dat jouw partner nog te veel in zijn/haar emoties zit zal het lastiger zijn om tot afspraken te komen. Wees hier niet te snel in en zet jouw partner niet onder druk om tot afspraken te komen, gun hem/haar de rust en de ruimte, het maken van afspraken komt later.

Naar een eigen of een gezamenlijke advocaat

Op het moment dat jullie beiden tot rust zijn gekomen kunnen jullie de belangrijke zaken van een scheiding of een verbreking van de relatie daadwerkelijk met elkaar bespreken en regelen. Indien jullie grotendeels op één lijn zitten dan is het prettig om samen naar een gezamenlijke advocaat te gaan om de scheiding in gang te zetten (danwel bij een beëindiging van een relatie de afspraken omtrent de kinderen en bijvoorbeeld de woning vast te leggen in een ouderschapsplan c.q. overeenkomst). Het kan ook zijn dat het jullie niet lukt om nader tot elkaar te komen. Mocht dit het geval zijn dan raad ik aan om naar een afzonderlijke familierecht advocaat te gaan, waarbij het streven van familierechtadvocaten nog steeds is om in onderling overleg tot een oplossing te komen, echter hebben jullie in dit laaste geval wel een eigen advocaat die jullie individueel begeleid in het proces.

Heb je na het lezen van deze blog een vraag of wil je bijvoorbeeld weten weke afspraken er bij een scheiding/verbreking van een relatie gemaakt moeten worden bel ons dan gerust op zowel Maartje als Brenda helpen jou graag verder.