Scheiden en uit elkaar gaan tijdens de Coronacrisis, blijf sterk!

Op dit moment leven wij allemaal in een gekke tijd en zitten wij als samenwoners en gehuwde mensen veel op elkaars lip. Immers, door de uitbraak van het Coronavirus en de huidige intelligente lockdown werken wij in principe thuis, gaan we niet meer naar de sportschool en zijn wij niet meer met vrienden in een gezellig restaurant of kroeg te vinden. Daarentegen zijn we meer thuis dan normaal gesproken, werken we samen met onze partner aan de eettafel en brengen wij 24/7 met elkaar door in één ruimte. Voorgaande brengt met zich mee dat je als partners meer op elkaars lip zit waardoor er logischerwijs veel huwelijken en relaties op de proef worden gesteld.

Zo ook bij Floris. Floris is 2 jaar getrouwd met Judith. Samen zijn zij de ouders van de tweeling Dirkje en Laurens. Alhoewel Floris zich verheugde op het full time thuis werken (immers, geen files en weg van het saaie kantoor) is voorgaande hem vies tegen gevallen. Floris ergert zich mateloos aan Judith, hierdoor ontstaat er dagelijks een ruzie. Daarnaast schreeuwt de tweeling constant om aandacht en tot overmaat van ramp is er de hond Gerrit die de gehele dag hard zit te blaffen. Floris heeft vorige week donderdag contact met ons opgenomen, hij trekt het niet meer goed thuis en gaf aan ons aan dat hij zijn huwelijk niet meer ziet zitten.

Uiteraard begrijpen wij dat de situatie van Floris enorm lastig voor hem is. Gezien het feit dat zijn huwelijk, voor de coronacrisis, geen scheurtjes vertoonde hebben wij hem tips gegeven om te bezien of Floris geen overhaaste beslissing neemt en zijn huwelijk nog te redden is. De tips die wij aan Floris hebben gegeven delen wij graag met jullie.

Tip 1 Blijf met elkaar praten

Veel relatietherapeuten zullen het beamen. Goede communicatie is één van de belangrijkste punten voor een goed huwelijk c.q. goede relatie. Voorgaande geldt niet alleen als jouw huwelijk danwel relatie goed verloopt maar ook als jouw huwelijk c.q. relatie scheuren vertoont en jij bijvoorbeeld bemerkt dat jouw gevoel voor de ander minder is geworden. Communiceer met jouw partner wat je dwars zit en wat je nodig hebt om hieraan te werken.  Probeer hierbij vanuit jouw eigen gevoel te praten, luister naar elkaar en vat samen wat de ander zegt, zo weet je dat je de ander goed hebt begrepen en wat de ander nodig heeft om tot verbetering te komen.

Tip 2 Gun elkaar vrijheid

Ook al zitten we nu in de tijd van een intelligente lockdown, voorgaande hoeft niet te betekenen dat je constant op elkaars lip hoeft te zitten. Gun elkaar privé tijd en vrijheid en maak hier afspraken over. Wordt het je allemaal even te veel, pak een boek,  ga een blokje om met de hond of volg een online sportklasje. Je zult zien dat je, je daarna weer meer van de ander kunt hebben.

Tip 3 Probeer positief te blijven

Het feit dat je meer op elkaars lip zit hoeft niet te betekenen dat je een vrijbrief hebt om vervelend en negatief tegen elkaar te gaan doen. Uit aan jouw partner waar je, je aan irriteert en los het op. Bedenk of jouw irritatiepunt een fixe ruzie waard is of dat je wellicht beter even op je lip kunt bijten. Onze boodschap is, laat de kleine dingen gaan, probeer positief te blijven denk aan de mooie momenten die je met elkaar hebt beleefd en maak niet overal een punt van.

Tip 4 maak geen ruzie in het bijzijn van de kinderen

Wonen er binnen jullie gezin kinderen? Hoe jong of oud ze ook zijn, maak geen ruzie in het bijzijn van de kinderen. Doe je best om de vrede te bewaren en de situatie zo goed als mogelijk voor de kinderen te houden. Kinderen pakken alles precies op, zo ook de kleinste en grootste ruzies. Voorkom dit dus!  

Tip 5 Blijf sterk

Bedenk dat aan al het negatieve een einde komt, aldus ook aan de intelligente lockdown. Maak er in deze tijd het beste van. Probeer elkaar zo af en toe te verrassen, bestel dat lekkere drie gangen diner uit jullie favoriete restaurant en maak er thuis een feestje van. Bedenk in ieder geval dat de situatie uiteindelijk weer wordt zoals het was waarbij je naast quality time met jouw partner c.q. relatie ook een eigen leven met vrienden, werk, sport etc. hebt.

Contact opnemen

Vertoonde jouw relatie c.q. huwelijk al scheuren voor de coronacrisis waardoor je nu naast de coronacrisis ook in een huwelijkscrisis c.q. relatiecrisis zit en zie je het niet langer zitten om jouw huwelijk danwel relatie voort te zetten en een kans te geven neem dan contact met ons op. Ook in deze tijd kunnen wij de gevolgen van de relatiebreuk danwel echtscheiding voor jou regelen. Zowel Maartje als Brenda zijn ervaren familierechtadvocaten die jou kunnen informeren naar jouw rechten en plichten en de weg die bewandeld moet worden om de gevolgen van de breuk zo goed mogelijk te regelen.