
In de lente van dit jaar was het dan zover. Mijn vriendin Lisa is tijdens een romantische vakantie in Zanzibar ten huwelijk gevraagd door haar grote liefde Bram. Voor hen is een spannende tijd aangebroken waarin veel geregeld moet worden. Ook moeten er veel keuzes worden gemaakt: wordt er een groot feest gegeven of toch een kleine ceremonie. Wie moeten er worden uitgenodigd en wie niet. Waar zal het huwelijk gaan plaatsvinden? Op een warme tropische bestemming of in ons mooie kikkerlandje. Inmiddels hebben Bram en Lisa veel knopen doorgehakt en zijn de grote lijnen voor hun bruiloft geregeld.
Een minder romantische maar zeer belangrijke keuze die Lisa en Bram nog moeten maken is of zij in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden gaan trouwen.
Ten tijde van het schrijven van deze column trouw je, als er vooraf niets wordt vastgelegd bij de notaris, automatisch in gemeenschap van goederen. Voorgaande betekent, uitzonderingen daargelaten, dat alle bezittingen en schulden die jullie beiden voor en tijdens het huwelijk verkrijgen gemeenschappelijk worden. Indien jullie dit niet willen dan kunnen jullie ervoor kiezen om onder huwelijkse voorwaarden te trouwen. De huwelijkse voorwaarden stel je op bij de notaris.
Veel mensen vinden het niet meer van deze tijd om automatisch in gemeenschap van goederen te trouwen. Om deze reden is er een nieuw wetsvoorstel geaccepteerd. Als je vanaf 1 januari 2018 trouwt dan trouw je niet meer automatisch in gemeenschap van goederen, maar in beperkte gemeenschap van goederen. Dit houdt in dat bezittingen en schulden die vóór het huwelijk zijn gemaakt niet meer automatisch gemeenschappelijk worden.
Heb je bijvoorbeeld een studieschuld en ga je trouwen, dan valt deze studieschuld niet meer in de gemeenschap, maar blijf je hier zelf aansprakelijk voor. Het vermogen dat je tijdens het huwelijk opbouwt valt echter wèl binnen de gemeenschap. Voor erfenissen en schenkingen geldt dat zij (anders dan nu het geval is) automatisch buiten de gemeenschap vallen, het maakt daarbij geen verschil of je de erfenis of schenking voor of tijdens het huwelijk hebt ontvangen. De ontvangen erfenis of schenking blijft dus van jou en valt niet in de gemeenschap. Mocht je een eigen onderneming hebben en gaan trouwen dan is het goed om te weten dat het ondernemingsvermogen dat je voor het huwelijk hebt opgebouwd van jou blijft. Slechts de nog niet uitgekeerde winsten vallen in de gemeenschap van goederen.
De nieuwe regels gelden alleen voor mensen die vanaf 1 januari 2018 gaan trouwen. Voor iedereen die voor 1 januari 2018 in het huwelijksbootje is gestapt blijft de situatie dus zoals die was. Trouw je op of na 1 januari 2018 en wil je toch in gemeenschap van goederen trouwen dan kan dat, je moet dit dan van tevoren regelen bij de notaris.
Heeft jouw grote liefde jou deze zomer ten huwelijk gevraagd en gaan jullie volgend jaar trouwen hou dan rekening met de veranderingen in de wetgeving. Mocht je naar aanleiding van deze blog vragen hebben over de nieuwe wet of wil je advies op de vraag op welke manier jij het beste kunt gaan trouwen neem dan gerust contact met ons op.