Goed voorbereid naar de vakantiebestemming

De zomervakantie staat weer bijna voor de deur. Hoewel de voorbereiding van een vakantie nog weleens wat stress kan opleveren, kijken veel ouders vooral uit naar een ontspannen vakantie. De meeste mensen denken bij een vakantie alleen aan zon, zee, strand. Ter voorbereiding van de vakantie is het echter goed om te weten dat er ook belangrijke regels gelden om met kinderen naar het buitenland op vakantie te gaan. Wij merken in de praktijk dat men deze regels nog weleens vergeet. Dit kan voor grote teleurstellingen zorgen. Om deze reden geven wij u graag wat handige tips.

Toestemmingsverklaring

Zolang beide ouders samen met hun kinderen op vakantie gaan dan zullen er zich niet snel problemen voordoen bij de douane op Schiphol. Voor iedereen is duidelijk dat u als gezin gaat genieten van een leuke welverdiende vakantie.

Voorgaande kan wat ingewikkelder zijn op het moment als u als moeder of vader alleen met uw minderjarige kind op vakantie wilt gaan. Het is in dat geval goed om te weten dat u, naast een geldig paspoort of ID-kaart, altijd toestemming nodig heeft van de andere gezaghebbende ouder. Dit geldt dus voor zowel getrouwde als ongetrouwde ouders. Zelfs als u alleen maar een kort weekendje met de kinderen naar het buitenland gaat heeft u de toestemming nodig van de andere gezaghebbende ouder.

De andere gezaghebbende ouder kan de toestemming eenvoudig geven door het formulier “toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland” in te vullen en te ondertekenen.

Het formulier is te vinden op de website van de rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/formulieren/2014/02/06/formulier-toestemming-reizen-met-minderjarige-naar-het-buitenland

Let er op dat alle informatie goed is ingevuld en dat ook de handtekening van de toestemming gevende ouder op het formulier staat. Naast de toestemmingsverklaring dient u ook een kopie van het paspoort van de andere gezaghebbende ouder bij u te hebben.

Wat kunt u doen als u geen toestemming van uw ex-partner krijgt om met uw kind naar het buitenland te gaan?

Helaas gebeurt het regelmatig dat een ex-partner met gezag geen toestemming wil geven aan de andere ouder zodat hij/zij niet met de kinderen op vakantie kan gaan. Het kan ook voorkomen dat de ex-partner die nog wel is belast met het gezag onvindbaar is, waardoor de toestemming simpelweg niet gevraagd kan worden. In deze gevallen kunnen wij u verder helpen. Wij kunnen namens u aan de rechter om vervangende toestemming voor de vakantie vragen.

Met regelmaat treden wij met succes op voor ouders die zich in een dergelijke situatie bevinden. Mocht u te maken krijgen met een soortgelijke kwestie dan kunt u altijd contact met ons opnemen voor een kosteloos adviesgesprek. Wij helpen u graag verder zodat alsnog zorgeloos op vakantie kunt gaan.